De Japanse notenboom
Langzaam komt de wereld tot stilstand, maar de mooie natuur gaat door...
De tuin achter het kasteel wordt de ‘bomentuin’ genoemd, waar zeer zeldzame exemplaren te vinden zijn. Naast het kasteel pronkt onze prachtige Japanse notenboom, een Ginkgo Biloba. Een imposante verschijning, met karakteristieke stam en in het najaar prachtige goudgele bladeren. Wat is het verhaal achter deze boom, die al honderden jaren oud is? En waarom komt een Japanse notenboom uit Oost-China? Ontdek het verhaal achter de Ginkgo.
Ginkgo Biloba
Deze Japanse notenboom (Ginkgo Biloba), ook wel Japanse Tempelboom genoemd, is hoogstwaarschijnlijk tussen 1860 en 1870 geplant door mevrouw van Pallandt-van Goltstein.
De Ginkgoboom komt in het wild alleen nog voor in het berglandschap van het oosten van China. De naam ‘Japanse notenboom’ is eigenlijk om twee redenen slecht gekozen, namelijk de Ginkgoboom is oorspronkelijk afkomstig uit China en de boom plant zich voort met zaden en vormt helemaal geen noten als vrucht.
Waarom wordt het de Japanse notenboom genoemd? Rond het begin van onze jaartelling was de boom bijna uitgestorven. In het jaar 800 na Christus kwam de boom over van China naar
Japan. De boom werd bij de tempels in Japan gekweekt, omdat men in het Verre Oosten overtuigd is dat de Ginkgo Biloba een boom van verering is. De Japanse notenboom staat volgens hen als symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven.
Eeuwig leven
De Ginkgo Biloba kan een aanzienlijke leeftijd bereiken, zo kunnen de bomen wel 500 jaar oud worden! De Japanse notenboom op het landgoed van Kasteel De Vanenburg is al 160 jaar oud. Elk jaar verandert de boom met de seizoenen mee en trekt zich niks aan van de wereld. In bijvoorbeeld de herfst, kleuren de bladeren mooi goudgeel. En nu het voorjaar voor de deur staat betekent dit dat de Ginkgo Biloba mooie groene bladeren aan de boom krijgt. Langzaam komt de wereld tot stilstand, maar de mooie natuur gaat door…