Reserveer tafel Boek kamer

De mooiste wandelroutes

Kasteel De Vanenburg van boven

In de omgeving van Kasteel De Vanenburg

Putten staat bekend om haar natuurrijke omgeving, met bos, heide, strand en weilanden. Een prachtige omgeving om te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Vanaf Kasteel De Vanenburg zijn er vele wandelroutes. Een selectie van de wandelroutes die wij u aanraden zijn:

  1. Rondje om het kasteel (3 km)
  2. Landgoed Oud Groevenbeek (2,5 km tot 3 km)
  3. Klompenpad Oldenallerpad (3,5 km, 6 km of 8 km)
  4. Cultuurhistorische route (8 km)
  5. Landgoed Schovenhorst (2,5 km, 4 km of 8 km)
  6. Historische Dorpswandeling van Putten (4 km)

Wij wensen u veel gezonde kilometers toe!

Het is ook mogelijk om u eigen wandelroute uit te stippelen met de Wandelplanner van Visit Veluwe bijv. met startlocatie vanaf Kasteel De Vanenburg: Vanenburgerallee 13, 3882 RH Putten:

Rondje om het kasteel

Route van 3 kilometer

Rond Kasteel De Vanenburg loopt een prachtig wandelpad, over het landgoed en door de weilanden. Dit rondje is zo’n 3 kilometer, perfect voor een wandeling van zo’n 3 kwartier. Ook een aanrader voor een gezin met kinderen. Het loopt dwars door het boerenlandschap heen, dus trek uw klompen, laarzen of wandelschoenen maar aan.

Deze wandeling mag zeker niet ontbreken aan uw verblijf bij Kasteel De Vanenburg. Voor wie overnacht in één van onze hotelkamers kan de overweging maken om de dag al vroeg te beginnen met deze wandeling, even in alle rust genieten van het landschap. Wie weet welke bijzondere dieren u allemaal tegenkomt. U zal niet de eerste zijn die een ree voorbij ziet springen. Dat kan natuurlijk ook overdag of ‘s avonds gebeuren.

Ook wanneer u heeft genoten van een lunch op ons terras, een heerlijke high tea of een culinair diner, is het lekker om even de benen te strekken en meer te zien van de omgeving.

De wandelroute ‘Rondje Kasteel De Vanenburg’

  1. Start vanaf Kasteel De Vanenburg en ga via het hoofdhek en rechtsaf de Vanenburgerallee op via het fietspad. Wist-u-dat?! Hier loopt u langs monument ‘Sarah’, ter nagedachtenis aan het Joodse werkkamp in de Tweede Wereldoorlog.
  2. Ga op de Vanenburgerallee na 350 meter rechtsaf. Bij het hek staan twee verschillende routes, beide zijn aangegeven met een kleur. Ga door het hek en volg de oranje route.
  3. Volg het pad met de oranje bordjes.
  4. Hier loopt u achter het landgoed van Kasteel De Vanenburg. Uiteindelijk komt u door rechts het zandpad (de Engersteeg) af te slaan weer uit op het kruispunt bij de Vanenburgerallee.Wist-u-dat?! Ziet u onderweg de bosvijver? Wist u dat dit rond 1930 het zwembad van Putten is geweest? Veel inwoners van Putten hebben hier leren zwemmen.
  5. Steek het kruispunt van de Vanenburgerallee over om vervolgens over de Engersteeg richting de pluktuin Het Platteland te wandelen.
  6. Na zo’n 150 meter ziet u aan uw rechterhand een hek, ga daar doorheen en volg weer de oranje route. Dit pad is ook gemarkeerd met een paaltje.
  7. Vanaf de waterpartij heeft u zicht op het kasteel. Aan het einde van dit pad komt u tegenover Kasteel De Vanenburg uit.Wist-u-dat?! Vroeger vanaf het kasteel de kerktoren van de Oude Kerk van Putten te zien was? Baron en barones Van Pallandt hadden, in verband met de schenking van het uurwerk van de kerktoren, het recht van zicht op de kerktoren. Deze zichtas is helaas verloren gegaan door de komst van de industrie. Wél is deze zichtas zichtbaar gemaakt door het aanleggen van de waterpartij richting het centrum.

Een fijne wandeling toegewenst!

Download de wandelroute

'Rondje om het kasteel'

image
image
image
image

Landgoed Oud Groevenbeek

De route is ongeveer 2,5 tot 3 kilometer

Vanaf parkeerplaats Oud Groevenbeek zijn er twee wandelroutes van Natuurmonumenten, beide zijn zo’n 2,5 á 3 km. De routes lopen door een parkachtige omgeving van Oud Groevenbeek. De gele route geeft steeds prachtige doorkijkjes door de bossen heen op het landhuis van Oud Groevenbeek. Daarnaast loopt u ook langs de prachtige statige oude watermolen. Deze ziet eruit als een minikasteel en is vroeger aangelegd om de villa, moestuin en druivenkas van water te voorzien.  De route met de rode pijlen gaat langs de Groevenbeekse heide en is rolstoelvriendelijk. De routes kunnen ook beide gecombineerd worden.

In een korte tijd loopt u door een veelzijdig landschap met (paarsbloeiende) heide, bos, het landhuis Oud Groevenbeek, de oude watermolen, tuinkas, een oude bomenlaan, akkers, weilanden, romantische vijvers met rhododendrons en frisse beekjes.

Over landgoed Oud Groevenbeek

Voor 1800 lag hier nog ‘woeste’ grond. Vanuit een eerste boerderij ontstond in de loop van de tijd een landgoed. De eigenaar Jacob van Hall legde lanen en paden aan. In de 20e eeuw was Oud Groevenbeek een zelfvoorzienend landgoed met het landhuis, tuinmanswoning, een washuis, druivenkas (1910) en watertoren (1912). In de tuin werden groenten en fruit geoogst. De boerderij leverde graan, vlees en melk. Zuiver drinkwater kwam uit de watertoren. Het landhuis wordt nog steeds verwarmd met hout uit de omliggende bossen en is er ieder jaar huisgemaakte wijn van biologische kasdruiven.

De wandelroute ‘Oud Groevenbeek’

De route kunt u downloaden via de website van Natuurmonumenten of via de app Natuur Routes. U kunt ook navigeren naar parkeerplaats Oud Groevenbeek aan de Putterweg / Watervalweg en vanaf hier de rode en/of gele bordjes volgen.

Download de wandelroute

Wandelroute ‘Oud Groevenbeek’

image
image
image

Het Oldenallerpad

Keuze uit een route van 3,5 km, 6 km of 8 kilometer

Het Oldenallerpad is een prachtig klompenpad door het kasteelbos van landgoed Oldenaller en door landerijen van het buitengebied van Putten.

Er zijn weinig verharde wegen op deze route, dit maakt het een hele verrassende en avontuurlijke route. U loopt dwars door een prachtige natuurgebied met smalle paadjes door de bossen, langs kabbelende beekjes en door weilanden met paarden, schapen, koeien en vele andere dieren. U waant zich tijdens deze wandeling even weg uit alle hectiek en drukte, u hoort af en toe geluiden van kwakende kikkers of andere dieren. Het is iedere keer weer verrassend waar u op uitkomt, zo stapt u over een hek, waar u loopt op de heide tussen de schapen of kunt u een bezoekje brengen aan het rust- en informatiepunt in een opgeknapte schaapskooi van Natuurmonumenten.

Wist-u-dat: Kasteel Oldenaller en Kasteel De Vanenburg een geschiedenis met elkaar hebben? In het begin van de 20e eeuw was de familie Van Goltstein namelijk zowel eigenaar en bewoner van de kastelen Vanenburg en Oldenaller. (Bron: Gelders Archief)

De route ‘Klompenpad Oldenallerpad’

  1. Start vanaf de Parkeerplaats aan Waterweg 1 te Putten of via De Zoete Inval, Broekermolenweg 5. Dit is ongeveer 4 kilometer vanaf Kasteel De Vanenburg.
  2. Volg vanaf hier de rood gekleurde ‘klompen’ bordjes.
  3. U kunt kiezen voor de gehele route van 8 kilometer of voor de verkorte route van 3, 5 of 6 kilometer. Ze zijn allemaal aan te raden!

Download de wandelroute

Het Oldenallerpad

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Cultuurhistorische route

8 kilometer

Deze route ligt wat verder gelegen vanaf Kasteel De Vanenburg (9 km), maar de weg ernaartoe is al een mooie toeristische autoroute door de bossen van Ermelo en Putten. Het is zeker een aanrader voor wie een lange wandeltocht wil maken.

In zo’n 2 uur tijd loopt u langs vele historische plekken, diverse bosgebieden en over de uitgestrekte Ermelosche heide. Zo komt u bijvoorbeeld langs Grafheuvels, een onderduikkelder uit de Tweede Wereldoorlog en u loopt in de buurt van het Solsche gat, een mysterieuze plek waar een spannend verhaal over de ronde doet; dat het klooster van Putten hier gezonken is. Lees dit verhaal verder: Veluwse legende op Ermelo Buitenleven.

Eenmaal door de bossen aangekomen bij de Ermelosche heide kunt u ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum van de Schaapskooi. Op deze heide loopt de schaapherder bijna dagelijks met de kudde van zo’n 300 schapen. Vervolg de route over de heide en wie weet komt u hen onderweg tegen. Dit deel van de route loopt een stuk gelijk op met de Romeins Markskamp wandelroute. Via de heide loopt u door het bos over kronkelpaadjes weer terug naar de parkeerplaats van Boshuis Drie.

De Cultuurhistorische route

  • Start vanaf de parkeerplaats van Boshuis Drie (Sprielderweg 205 in Ermelo).
  • Het 1e bordje is soms lastig vinden. Wanneer u vanaf het restaurant links de Sprielderweg volgt, het kruispunt rechtdoor gaat, vindt u na zo’n 200 á 300 meter aan de rechterzijde een paarsrode bordje.
  • Vanaf dit punt is de route goed aangegeven. Volg deze paars/roze bordjes.
  • Geniet van de prachtige natuur!

Bekijk de wandelroute

De Cultuurhistorische route

image
image
image
image
image

Schovenhorst

Keuze uit 2,5 km, 4 km of 8 km

Landgoed Schovenhorst is beroemd om zijn bomentuinen. Deze zijn in de 19e en 20e eeuw ontstaan uit kwekerij en bosbouwexperimenten met naaldbomen.

In deze bosrijke omgeving van Putten zijn 3 verschillende wandelroutes, namelijk:

  • Bomentuinwandeling van 2,5 kilometer (45 minuten). Wandeling door vier van de vijf bomentuinen. In de bomentuinen het Kleine en Grote Pinetum staan alleen naaldbomen. In de twee andere bomentuinen, Arboretum en Josinapark, groeien naast naaldbomen ook loofbomen.
  • Boswandeling van 4 kilometer (1 uur). Deze wandeling slingert door de bossen van landgoed Schovenhorst aan de zuidkant van de Garderenseweg, langs kronkelende paadjes, doorkijkjes en bijzondere naaldbomen. Ook gaat deze wandeling door vier bomentuinen heen: langs Klein Pinetum, door het Josinapark, Driecontinentenbos en het Arboretum.
  • Cultuurhistorische route van 8 km (2,5 uur). Deze wandeling gaat over een groot deel van het landgoed Schovenhorst: door de bossen, bomentuinen, langs gebouwen en publieksvoorzieningen en herinneringen uit het verleden, zoals grafheuvels, handelswegen uit de Middeleeuwen en kunstwerken.

De route

Start vanaf de parkeerplaats van Landgoed Schovenhorst (adres: Nieuwe Prinsenweg 3881, 3881 NC Putten), dit is ongeveer 7 kilometer rijden vanaf Kasteel De Vanenburg. Volg vanaf dit startpunt de volgende bordjes van een wandelroute naar keuze:

  1. Groene bordjes (De Bomentuinwandeling van 2,5 kilometer).
  2. Gele bordjes (De Boswandeling van 4 kilometer) voor afwisselend Bos
  3. Rode bordjes (De Cultuurhistorische route van 8 kilometer)

De bostoren van Putten

Een aanrader op dit landgoed is het beklimmen van de bostoren van Putten. Deze toren is 40 meter en heeft 235 treden. Het is meer dan een uitzichttoren, in en rondom de toren is er van alles te ontdekken. Bij helder weer is zelfs het Veluwemeer, Noordoostpolder en Amersfoort te zien!

Het zwaartepunt van Nederland

Als u een wandeling maakt over het landgoed van Schovenhorst, ga dan ook even langs het zwaartepunt van Nederland. Frans Storbeck berekende in 1984 het zwaartepunt van Nederland. Hij kwam met zijn berekeningen uit op de kilometer coördinaten 472.7 noord en 171.8 oost, gelegen binnen het grondgebied van de gemeente Putten.In 1984 werd op de locatie van het zwaartepunt een steen met een ring geplaatst met de tekst “Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken”.

Bekijk de wandelroutes

Schovenhorst

image
image
image
image
image

Historische dorpswandeling Putten

4 kilometer

Putten kent een rijke geschiedenis. Tijdens het wandelen van de Historische Dorpswandeling komt u langs monumentale panden, historische gebouwen en locaties die herinneren aan de razzia van oktober 1944. Het Puttens Historisch Genootschap geeft met deze wandelroute veel achtergrondinformatie en informeert over de ontstaansgeschiedenis van Putten, bouwstijlen en straatnamen.

De wandelroute

  • De wandeling begint vanaf het VVV-kantoor (Kerkplein 15, 3881 BH Putten ).
  • De route loopt langs mooie bezienswaardigheden van Putten, zoals de stijlvolle Rooms Katholieke Kerk van Putten, kruidentuin bij het Langkamperpad, oorlogsmonument ‘de Vrouw van Putten’, nagedachtenismuseum Oktober ‘44, de molen, dorpsstraten met allerlei winkels, de dorpspomp en de Oude Kerk van Putten.
  • De route eindigt weer bij het VVV-kantoor

Bekijk de wandelroute

Kunt u geen genoeg krijgen van deze route?

  • Het routeboekje met achtergrondinformatie, zoals historische verhalen met beelden van elk punt in de wandeling is bij het VVV-kantoor van Putten verkrijgbaar. Voor kinderen hebben ze bij het VVV kantoor ook een leuke speurtocht in het centrum van Putten.
  • Tip: Combineer deze route met bezoek aan winkelcentrum van Putten. U loopt langs de gezellige en veelzijdige winkels die ons dorp u te bieden hebben.
  • Voor de echte wandelliefhebber, kunt u deze wandelroute ook al starten vanaf Kasteel De Vanenburg. Volg dan het klompenpad ‘Norderpad’ (blauwgroene bordjes) vanaf Kasteel De Vanenburg, waarbij u halverwege langs het kerkplein van Putten loopt. Hier kunt u de Historische Route verder lopen via het startpunt bij het VVV kantoor.

Impressie

image
image
image
image
image
image
image

Gerelateerde activiteiten